Oldersten/ørddersten
Oldersten/ørddersten

av Inger Maren Gjerlaug/lagt inn HK, 27.05.13 13:57


Kjør mot Malungen. Sving til venstre første vei etter Malungen. Følg skiltet vei mot Nydammen. Kjør til enden av veien og parker der eller gå fra Malungen via Renndammen. Du skal følge elva Fallåa oppover.

Fløtdamkoia /Olderstenen

Stien starter der veien slutter. Følg blåmerket sti (Rondanestien) Halvveis framme ligger Fløtdamkoia, HHt-hytta. Stien videre langs Fallåa går til Oldersteinen og Oldersteinsfløta. Det vil bli satt opp informasjon om fløtinga langs elva.
Oldersteinen var et kvilested for skogsarbeiderne, ei reskoie dvs ei type skjul som ble reist mot en stor stein,som ble brukt sommerstid da det ikke var for kaldt.
Turen er ca 3,5km tur/retur fra parkering.
Vil du ta en lengre tur forbi Oldersteinen, kommer du til Busvolsætervadkoia. Det er ei sjarmerende peiskoie som er restaurert av RAT og over vadet har RAT satt opp ei like sjarmerende ny bru!
Denne turen er 6,5km lang tur/retur.


Turen går i greit skogsterreng , noen steder bratt langs elva.

Historikk: Oldersten/Ørddersten
Stor sten langs Rondanestien, 2 km opp fra Malungen og ca. 500m nedenfor Slepfossen i Fallåa. Her har det vært menneskelig aktivitet i århundrer. Et fangstanlegg i nærområdet vitner om det. 4 dyregraver ligger i en rekke opp fra elvebredden. I tillegg er det merker etter aktivitet fra fløterperioden i Fallåa. I stammen på en stor furu med gjennomhogd hull er det rekonstruert en svedjevridning, som var brukt til å binde sammen en tømmerlense i enden av Ørdderstensfløta. På Ørddersten er det restaurert en « reskoie»,som var en av de første « husvær», eller overnattingsplasser for skogsarbeidere.

Artikkelen er hentet fra:
http://www.ratut.no/print_nyhet2007.php?nid=304