• Nyheter
 • Turforslag
 • Fine plasser
 • Bli medlem!

 • Styret/organisering
 • Kontakt oss

 • Medlemsmøter
 • Arrangementer
 • RAT-historie

 • Linker til andre siderOldersten/ørddersten
Publisert av Inger Maren Gjerlaug/lagt inn HK [27.05.13 13:57]
Utskriftsvennlig sideKjør mot Malungen. Sving til venstre første vei etter Malungen. Følg skiltet vei mot Nydammen. Kjør til enden av veien og parker der eller gå fra Malungen via Renndammen. Du skal følge elva Fallåa oppover.


Fløtdamkoia /Olderstenen

Stien starter der veien slutter. Følg blåmerket sti (Rondanestien) Halvveis framme ligger Fløtdamkoia, HHt-hytta. Stien videre langs Fallåa går til Oldersteinen og Oldersteinsfløta. Det vil bli satt opp informasjon om fløtinga langs elva.
Oldersteinen var et kvilested for skogsarbeiderne, ei reskoie dvs ei type skjul som ble reist mot en stor stein,som ble brukt sommerstid da det ikke var for kaldt.
Turen er ca 3,5km tur/retur fra parkering.
Vil du ta en lengre tur forbi Oldersteinen, kommer du til Busvolsætervadkoia. Det er ei sjarmerende peiskoie som er restaurert av RAT og over vadet har RAT satt opp ei like sjarmerende ny bru!
Denne turen er 6,5km lang tur/retur.


Turen går i greit skogsterreng , noen steder bratt langs elva.

Historikk: Oldersten/Ørddersten
Stor sten langs Rondanestien, 2 km opp fra Malungen og ca. 500m nedenfor Slepfossen i Fallåa. Her har det vært menneskelig aktivitet i århundrer. Et fangstanlegg i nærområdet vitner om det. 4 dyregraver ligger i en rekke opp fra elvebredden. I tillegg er det merker etter aktivitet fra fløterperioden i Fallåa. I stammen på en stor furu med gjennomhogd hull er det rekonstruert en svedjevridning, som var brukt til å binde sammen en tømmerlense i enden av Ørdderstensfløta. På Ørddersten er det restaurert en « reskoie»,som var en av de første « husvær», eller overnattingsplasser for skogsarbeidere.


<<Tilbake


RAT selger bok og kart.
Dette er boka som du kan kjøpe på Jokerbutikken i Åsbygda, Joker i Gata, Romedal Blomster, Fredheim gårdsutsalg og av styremedlemmene. Boka koster kr 330,- Vippsnr: 596587, Romedal Almenning Turstilag.
Boka kom ut i 2021 og omhandler mye av det som skjedde i Romedal Almenning i forrige generasjoner. Boka viser hvor sætrene lå, hvor tømmerfløtingen foregikk og hvor fluktrutene gikk under krigen.
Husk å kjøpe kart som viser stiene i almenningen.

Norgeskart for mobil
Kart for nedlasting som app på mobilen. Kartet viser din posisjon. I dette kartet finner du Romedal almenning turstilags stier. Se etter ikon for appstore.

Norgeskart.no
Kart på mobil hvor du kan søke deg fram til turen din.

Nytt turkart
Kartet kan kjøpes på Nærbutikken i Åsbygda, Joker i Gata, bensinstasjonen i Gata, Romedal blomster, bensinstasjonen i Romedal sentrum, Fredheim gårdsutsalg i Stange Vestbygd og HHT-butikken på Hamar. ESSO-stasjonen i Sand i Nord-Odal har også kart til salgs. Alle styremedlemmene har kartlager, du kan henvende deg til en av oss.

Kartet koster kr 50,-. Vi har et vippsnummer som står i folderen.
Romedal Almenning Turstilag - design/kode: Kroglund Media © 2013-