• Nyheter
 • Turforslag
 • Fine plasser
 • Bli medlem!

 • Styret/organisering
 • Kontakt oss

 • Medlemsmøter
 • Arrangementer
 • RAT-historie

 • Linker til andre siderÅrkjølen
Publisert av Inger Maren Gjerlaug/lagt inn HK [27.05.13 14:00]
Utskriftsvennlig sideÅrkjølen med Årkjøltårnet, ligger 641moh. Tårnet har varmestue. Det opprinnelige branntårnet ble satt opp nytt i 2003 av RAT. To stier er beskrevet fra Romedal og en fra Odalen. Det er flere muligheter for å komme dit.


Stier som fører til Årkjølen

RAT vil beskrive tre stier som fører til Årkjølen. Det finnes flere muligheter. Går en om Busvolsætra er det myrlendt. Er det nedbørsrik sommer vil vi ikke anbefale den. Det vi derimot kan anbefale er stien fra Grytsætra over Gjellbekken og videre til Årkjølen. Denne stien går i sin helhet på Odalssiden, men er antagelig den beste.
I Romedal Almenning vil vi beskrive to alternativer:
Alternativ 1:fra Rottjennet via søndre Fjellsjøhøgda. Dette er den korteste stien på ca 3km en vei og den som er mest benyttet. Stien har ny trasse.
Alternativ 2:fra Grytsætertorvet ved Malungen. Dette er det lengste og mest krevende stien, da den også går i en del myrlendt terreng. Stien er ca 7km en vei.Denne kan være en utfordring i regnfulle somrer.

Kjør østsiden av Harasjøen til Slettholen. Kjør Slettholsvegen til kryss ved Pottsæterelva.Ta der til høyre og kjør videre mot Gåsvassdalen. Parker sør for Rottjern ved Lavaskakken.
Stien starter her og er ca 3km lang herfra og opp til Årkjøltårnet. Stien er merket med blå merker.Bruk kart og finn fram på de flotte veiene i allmenningen til parkering. Dette er en fin tur.
God tur!

Fra Grytsætertorvet:
Ved Malungen kan du enten parkere bilen der eller kjøre opp berget til toppen av bratta. Stien starter der. Den går forbi Vakkermyrkoia over Vakkermyra og Slottmyra. Stien krysser vei, fram til veien er det ca 3km fra start. Stien følger vei ca 300m for så å gå inn i skog forbi Bjønnhikoia og Kjølkoia.
Ved Bjønnhikoia er det et gammelt bjønnhi som navnet tilsier, koia er ikke åpen. Derimot er Kjølkoia åpen for en rast innomhus. Stien videre til tårnet er fin å gå. Hele stien er på 7km en vei. Stien er merket med blå merker.
God tur!kart Dobbelklikk for større kart


Her er album for Årkjølen www.photos.google.com

"Gammel adresse til album" (Må ha Flash for å fungere).Historikk: Tårnet på Årkjølen
Romedal almenning turstilag var vel etablert og vi så behovet for et nytt tårn der. I 2001 sendte vi søknader til grunneier og fylket. Årkjølen og området rundt er naturresevat og dermed underlagt et strengt regelverk.
Vi fikk positive svar på henvendelsene og satte i gang. Finansiell støtte fikk vi fra RA, Sparebanken, Brannkassa og kommunen. Odvar Engen tok på seg som arkitekt og prosjektleder. Vi brukte ledige lokaler på Støsaga, kappet materialer der og prøvemonterte tårnet. Dugnadsånden var stor og på høsten 2002, før snøen kom, demonterte vi tårnet og fraktet det hele inn til Lavaskakken i Gåsvassdalen. I mars 2003 ble i alt 13 lass med materialer fraktet med snøskuter opp til Årkjølen. I juni samme år startet startet jobben med montering av tårnet og tårnbua. I løpet av sommeren og litt utpå høsten sto tårnet og varmebua ferdig. Åpningssermonien med ca 70 frammøtte ble en opplevelse

<<Tilbake


RAT selger bok og kart.
Dette er boka som du kan kjøpe på Jokerbutikken i Åsbygda, Joker i Gata, Romedal Blomster, Fredheim gårdsutsalg og av styremedlemmene. Boka koster kr 330,- Vippsnr: 596587, Romedal Almenning Turstilag.
Boka kom ut i 2021 og omhandler mye av det som skjedde i Romedal Almenning i forrige generasjoner. Boka viser hvor sætrene lå, hvor tømmerfløtingen foregikk og hvor fluktrutene gikk under krigen.
Husk å kjøpe kart som viser stiene i almenningen.

Norgeskart for mobil
Kart for nedlasting som app på mobilen. Kartet viser din posisjon. I dette kartet finner du Romedal almenning turstilags stier. Se etter ikon for appstore.

Norgeskart.no
Kart på mobil hvor du kan søke deg fram til turen din.

Nytt turkart
Kartet kan kjøpes på Nærbutikken i Åsbygda, Joker i Gata, bensinstasjonen i Gata, Romedal blomster, bensinstasjonen i Romedal sentrum, Fredheim gårdsutsalg i Stange Vestbygd og HHT-butikken på Hamar. ESSO-stasjonen i Sand i Nord-Odal har også kart til salgs. Alle styremedlemmene har kartlager, du kan henvende deg til en av oss.

Kartet koster kr 50,-. Vi har et vippsnummer som står i folderen.
Romedal Almenning Turstilag - design/kode: Kroglund Media © 2013-